Printer Friendly Version Генерални конзул др Владимир Божовић присуствовао скупу под називом “Америчко-српско одбрамбено партнерство: Од Операције Халијард до данас” @ 6 March 2024 09:48 PM

Саопштење за медије 

Генерални конзул др Владимир Божовић присуствовао скупу под називом “Америчко-српско одбрамбено партнерство: Од Операције Халијард до данас”

Њујорк, 06. март 2024.

Др Владимир Божовић, генерални конзул РС у Њујорку, на позив Амбасаде РС у Вашингтону, присуствовао је скупу под називом “Америчко-српско одбрамбено партнерство: Од Операције Халијард до данас”, која је одржана у свечаној сали зграде Капитола у Вашингтону, седишту Конгреса САД. У склопу овог свечаног скупа приказан је филм “Хероји Халијарда” редитеља Радоша Бајића.

Операције ”Халијард“, која је спроведена у Другом светском рату на тлу данашње Србије, остаје највећа операција спасавања америчких ваздухопловаца у историји. Године 1944. амерички бомбардери су гађали немачке нафтне залихе у Румонији Док су надлетали Југославију коју су окупирали нацисти, оборено је чак 1.500 пилота и авијатичара. Месецима су Срби у Прањанском крају помагали оборене Американце. ”О.S.S.”, претходница“C.I.A.”, креирала је план за евакуацију америчких пилота у смелој мисији координисаној са српским отпором. До августа 1944. године, више од 500 њих је безбедно враћено иза савезничких линија.

Скуп је отворен панел дискусијом коју је водио пуковник у пензији Џон Капело, председник Халијард фондације, а учествовали су амбасадор Србије у САД Марко Ђурић, чланови Представничког дома САД и ко-председавајући Српског конгресног кокуса Клаудија Тени и Емануел Кливер, генерал мајор Џон Херис, командант Националне гарде Охаја и Немања Старовић, државни секретар у Министарству одбране Републике Србије.

Чланица Конгреса К. Тени је подсетила на значај сећања на Операцију ”Халијард”, као сведочанства пријатељства и савезништва два народа, српског и америчког, у најтежим тренуцима историје. Конгресмен Емануел Кливер, је истакао да заједничка херојска прошлост мора бити и залог за будућност два народа и њихове партнерске односе. Амбасадор Ђурић је посебно указао да чињеница да су два народа били савезници у два светска рата обавезује да се ти односи даље развијају на истим тековинама, заједничкој борби за слободу и демократију.

Пројекција „Хероја“ која је изазвала снажне емоције код публике, између осталих, међу члановима породица правих хероја Хаљард мисије, као што су Ксенија Вилкенсон – ћерка Џорџа Војиновића, Стефани Адамс – ћерка Ника Лалића и ЏоАн де ла Вера – ћерка Ђорђа Муслина. Сва тројица су били амерички официри у Канцеларији за стратешке службе (ОСС), српског порекла и имали су значајне улоге у мисији спасавања америчких и савезничких пилота из окупиране Србије.

Генерални конзул др Владимир Божовић је овом приликом имао посебну част да Стефани Лалић Адамс и Бетси Војновић искаже дубоко постовање за историјско и породично наслеђе њихових очева и пренео да ће ГК који води у предстојећем периоду настојати да организује сличан скуп за релевантну публику у Њујорку.

Генерални конзулат Републике Србије у Њујорку                                                          

Контакт за питања медија:

 

(Марија Николић, +1 (212) 596-4241, officecgnyc@mfa.rs)