Printer Friendly Version Prijem u organizaciji Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku povodom Dana državnosti Srbije @ 2 March 2024 02:37 AM

Saopštenje za medije

Prijem u organizaciji Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku povodom Dana državnosti Srbije

Njujork, 01. mart 2024.

Sinoć je u Hotelu „Kimberli“, u centru Menhetna, prvi put od obnove državne samostalnosti Srbije 2006. godine, u organizaciji Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku, održan svečani prijem povodom Dana državnosti Srbije.

Prijemu je prisustvovalo preko 250 zvanica, među kojima su bili brojni predstavnici Grada Njujorka, Privredne komore Njujorka, poslovne zajednice, UN i diplomatsko- konzularnog kora, SPC i srpske dijaspore.

Prisutnima su se obratili generalni konzul dr Vladimir Božović i zamenik gradonačelnika i gradski sekretar za međunarodnu saradnju Edvard Mermelstajn.

Generalni konzul dr V. Božović je u svom govoru istakao istorijsku i simboličku važnost 15. februara – Sretenja za uspostavljanje moderne državnosti Srbije. Rekao je da obeležavanje ovog dana predstavlja odavanje počasti slobodarskom duhu i državotvornim pregnućima srpskog naroda.

Naglasio je da zajedno sa proslavom Sretenja u srcu Njujorka, takođe slavimo i istorijsko savezništvo Srbije i SAD, kao i dostignuća srpske zajednice u SAD, posebno američkih Srba u Njujorku. Podsetio je na primere istorijskog savezništva dve zemlje, kao i posebnost srpske zajednice u Njujorku. U ovom kontekstu naveo da se posebno snažna potvrda istorijske utemeljenosti odnosa Srbije i SAD dogodila 28. jula 1918. godine, kada je predsednik Vudro Vilson proglasio Dan molitve za srpski narod i naredio da se srpska zastava vijori iznad Bele kuće u čast žrtava srpskog naroda i savezništva SAD i Srbije tokom Prvog svetskog rata. Takođe je podseti da je tokom Drugog svetskog rata, u okviru Operacije „Halijard“, najveće spasilačke akcije u američkoj istoriji, uz pomoć Srba iz pranjanskog kraja, više od 500 oborenih američkih vazduhoplovaca bezbedno vraćeno iza savezničkih linija.

Generalni konzul dr V. Božović je istakao da mu čini posebnu čast da se nedavno u Njujorku, u vreme njegovog mandata, odigralo još jedno značajno i istorijsko podsećanje na ovo prijateljstvo. Na ceremoniji podizanja zastave, gradonačelnik Njujorka Erik Adams, je 26. februar 2024. godine proglasio Dan srpske baštine. Napomenuo da su  ovi događaji, proglašenje Dana sprskog nasleđa i podizanje srpske trobojke u Parku Boling Green, mestu od istorijske važnosti za SAD, bili prvi te vrste u istoriji srpsko-američkih odnosa u okviru grada Njujorka. Time  su gradonačelnik E. Adams  i Grad  Njujork iskazali duboko poštovanje Srbiji i srpskom narodu, kao i priznanje istorijskom doprinosu srpske zajednice društvenom, ekonomskom i kulturnom profilu Njujorka.

Generalni konzul dr V. Božović je posebno podvukao da nijedna klevetnička kampanja, bez obzira na njen intenzitet, ne može da umanji ovo nasleđe, ugled Srbije u SAD ili unapređenje bilateralnih odnosa dve zemlje. Ukazao je da posvećenost Srbije negovanju prijateljstva i unapređenju partnerstva sa Sjedinjenim Državama i Njujorkom ostaje nepokolebljiva. U ovom kontekstu naglasio je da mu nedavno preuzimanje funkcije generalnog konzula Srbije u Njujorku čini čast i pruža jedinstvenu priliku da predstavlja R. Srbiju, ne samo u ovom kosmopolitskom gradu, već i konzularnom području koje pokriva značajan deo SAD. Na ovoj liniji, kao i u skladu sa snažnim mandatom koji je dobio od PR RS A. Vučića i Vlade Srbije, iskazao je ličnu posvećenost pružanju punog doprinosa unapređenja bilateralnih odnosa Srbije i SAD na strateški odgovarajući nivo, primeren našim zajedničkim vrednostima i obostranim interesima. Najavio je dodatni angažman Generalnog konzulata prema američkim partnerima u cilju afirmacije odnosa u svim oblastima, za šta postoje značajni potencijali - od ekonomske saradnje, preko kulturne razmene do sveobuhvatnijeg političkog razumevanja. Posebno je naglasio da u svom nastupu prema američkim zvaničnicima i relevantnim poslovnim krugovima ističe da Srbija ne traži pomoć SAD, već ekonomski angažman zasnovan na atraktivnim i održivim mogućnostima ulaganja. Kredibilitet Srbije u tom pogledu potvrđuje činjenica da je naša zemlja ubedljivi lider u regionu u privlačenju stranih ulaganja, kao i da je regulativno otvorena za američke investitore i  prateće poslovne standarde.

Generalni konzul dr V. Božović je napomenuo da je ovaj pristup integralni deo spoljne politike Srbije da se kroz saradnju sa SAD zajednički adresiraju otvorena pitanja i postojeći izazovi u regionu, na način koji odražava zajedničke vrednosti i aspiracije.

Zamenik gradonačelnika Njujorka i gradski sekretar za međunarodnu saradnju E. Mermelstajn sje zahvalio na pozivu i mogućnosti da povodom Dana državnosti Srbije prenese čestitke gradonačelnika E. Adamsa. Ocenio je da je istorija odnosa dve zemlje impresivna, uz ocenu da su naročiti doprinos u tom pogledu imali američki Srbi, posebno srpska zajednica u Njujorku. Na toj liniji, istakao je da se ovom prilikom ne slave samo izuzetne ličnosti poput Nikole Tesle, već i svi srpski imigranti koji su pristizali u Njujork u poslednjih 200 godina. Istakao da  je Njujork obogaćen njihovim doprinosom u svim sferama javnog života, zbog čega identitet ovog grada obuhvata i bogato srpsko nasleđe. Navedeno obavezuje na poštovanje i pružanje daljeg doprinosa odnosima dve zemlje i ulozi srpske zajednice u Gradu Njujorku. Istakao je da se u ovom kontekstu radi o odnosu međusobnog poverenja i poštovanja, zbog čega je gradsko rukovodstvo veoma entuzijastično u pogledu mogućnosti dalje komunikacije i saradnje sa predstavnicima R. Srbije i članovima ovdašnje srpske zajednice.

Govorima je prethodilo izvođenje srpske i američke himne od strane Sofije Morel. Prijem su svojim nastupom takođe uveličali članovi KUD „Opančići“, kao i džez duet Vlada Dinić i Miloš Čekić (klavir i saksofon). Tokom večeri, pesmu „Tamo daleko“ je izvela korejska umetnica Juhjun Li. U repertoaru našeg dueta su bile brojne tradicionalne srpske pesme, kojima je, po njenim rečima, posebno bila impresionirana poznata britansko- indijsko-američka glumica Tehmina Suni. Prisutni su imali mogućnost i da uživaju srpskim specijalitetima. 

 

Generalni konzulat Republike Srbije u Njujorku                                                       

Kontakt za pitanja medija:

 

(Marija Nikolić, +1 (212) 596-4241, officecgnyc@mfa.rs)

"Edvard Melmestejn, komesar grada Njujorka za međunarodnu saradnju,

Vaše preosveštenstvo, vladika Irinej

Poštovani članovi Gradskog veća,

Ekselencije i cenjene kolege,

Moji zemljaci,

Dragi gosti,

Dobrodošli i hvala vam što ste nam se danas pridružili na prijemu povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije.

Pre dve nedelje, 15. februara, srca Srbije i Srba širom sveta kucala su jedinstveno kada smo obeležavali godišnjicu Srpske revolucije. Upravo je tog nezaboravnog Sretenja 1804. godine Đorđe Petrović, poznatiji kao Karađorđe, predvodio Prvi srpski ustanak. Istog dana 1835. godine, pod vođstvom kneza Miloša Obrenovića, drugog osnivača moderne Srbije, Velika narodna skupština donela je Sretenjski ustav, u to vreme jedan od najnaprednijih pravnih dokumenata ove vrste.

Ovi prelomni datumi bili su presudni za uspostavljanje Srbije kao ponosnog člana zajednice nezavisnih naroda i odanog prijatelja svima koji se zalažu za slobodu i ljudsko dostojanstvo.

Upravo iz tih razloga na današnji dan odajemo počast slobodarskom duhu i borbi srpskog naroda u ostvarenju svoje državnosti. .

Danas, dok slavimo ovu posebnu priliku u srcu Njujorka, takođe slavimo veze prijateljstva sa SAD i ovim velikim gradom. Ne mogu a da ne osećam dubok osećaj ponosa govoreći o čvrstim vezama Srbije i Sjedinjenih Država, koje je oblikovala naša zajednička istorija. U vreme globalnih sukoba, Srbija i SAD su stajale zajedno kao lojalni prijatelji, posvećeni borbi  za ono što je ispravno.

Snažna potvrda ovog prijateljstva dogodila se 28. jula 1918. godine, kada je predsednik Vudro Vilson proglasio Dan molitve za srpski narod. Tada je takođe naredio da se srpska zastava vijori iznad Bele kuće u čast žrtvi srpskog naroda i savezništva između SAD i Srbije tokom Prvog svetskog rata.

Iste veze su dodatno ojačale  u Drugom svetskom ratu. Godine 1944. hrabri Srbi u oblasti Pranjana su mesecima skrivali i štitili američke avijatičare oborene tokom njihovih letova usmerenih na nemačke zalihe nafte u Rumuniji. Uz njihovu pomoć, tokom operacije Halijard – najveće spasilačke operacije te vrste u američkoj istoriji – više od 500 američkih vazduhoplovaca bezbedno je vraćeno iza savezničkih linija.

Čini mi posebnu čast da kažem da se pre samo tri dana u ovom velikom gradu odigralo još jedno podsećanje na ovo prijateljstvo. Na ceremoniji podizanja zastave, gradonačelnik Njujorka Erik Adams je proglasio 26. februar 2024. Danom srpske baštine. Ovaj događaj je bio prvi te vrste u istoriji srpsko-američkih odnosa u okviru grada Njujorka.

Proglašanje Dana srpskog nasleđa i podizanje zastave u Parku Boling Grin, mesto od istorijske važnosti za SAD, predstavljaju gestove dubokog poštovanja Srbije i sprskog naroda, kao i priznanje  istorijskom doprinosu ovdašnje srpske zajednice društvenom, ekonomskom i kulturnom profilu Njujorka.

Zaista, američki Srbi i srpska zajednica imaju čime da se ponose – od Đorđa Šagića, poznatog kao Džordž Fišer, heroja Teksaške revolucije, Mihaila Pupina, naučnog velikana sa Univerziteta Kolumbija, Nikole Tesle, vizionarskog pronalazača, do Mladena Sekulovića poznatog kao Karl Malden, legendarnog glumca, Čarlsa Simića, poznatog američkog pesnika, do Marine Abramović, svetske ikone umetnosti performansa, srpska zajednica je ostavila zapažen trag u različitim poglavljima istorije Sjedinjenih Država i Njujorka.

Večerašnji skup je odavanje počasti i. Ovom nasleđu.

Dužan sam da naglasim  da nijedna klevetnička kampanja, bez obzira na njen intenzitet, ne može da umanji ovo nasleđe, ugled Srbije u SAD ili unapređenje naših bilateralnih odnosa.

Dame i gospodo,

Posvećenost Srbije negovanju prijateljstva i unapređenju partnerstva sa Sjedinjenim Državama i Njujorkom ostaje nepokolebljiva.

Funkcija generalnog konzula Srbije pružila mi je jedinstvenu i časnu priliku da predstavljam svoju zemlju u ovom impresivnoj zemlji i izuzetnom gradu i doprinesem cilju koji je blizak mom srcu– unapređenju naših odnosa do novoa strateške saradnje primerene našim zajedničkim vrednostima i interesima.

Ponosan sam što imam punu podršku predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, koji su mi poverili snažan mandat.

Jedan od mojih prioriteta na novoj poziciji biće sveobuhvatan angažman sa američkim partnerima u cilju zajedničkih ciljeva i interesa. Mogućnosti su neograničene. Od ekonomske saradnje, preko kulturne razmene do sveobuhvatnijeg političkog razumevanja.

Dozvolite mi da istaknem da u kontaktima sa gradskom upravom i relevantnim poslovnim krugovima ističem prenosim poruku da Srbija ne traži pomoć SAD već ekonomski angažman zasnovan na atraktivnim i održivim mogućnostima ulaganja. Moja zemlja je ekonomski i u pogledu regulative širom otvorena za američke investitore i željna da prihvati njihovu poslovne praksu i standarde.

Ovo je u potpunosti u skladu sa politikom Srbije da se kroz saradnju sa SAD bavi otvorenim pitanjima i postojećim izazovima u regionu, na liniji naših zajedničkih vrednosti i aspiracija.

Na kraju, dozvolite mi da izrazim iskrenu zahvalnost svim našim uvaženim gostima, diplomatama i prijateljima Srbije koji su nam se večeras pridružili. Vaše prisustvo ovde naglašava snagu naših odnosa i važnost saradnje u današnjem svetu.

Svakako, moja posebna zahvalnost pripada pripadnicima srpske zajednice, rukovodiocima njenih organizacija kao i predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.

Posebno bih želeo da se zahvalim gradskom komesaru Edvardu Melmerstajnu što nas je večeras počastio svojim prisustvom. Imao sam privilegiju da sa njim podignem srpsku i američku zastavu na svečanosti održanom pre tima dana. G. Melmerstajn je veliki prijatelj Srbije i srpske zajednice u Njujorku.

Pozivam vas da mi se pridružite u zdravici za prijateljstvo Srbije i SAD, dobrobit ovog velikog grada i prosperitet Srbije i srpskog naroda.

Živela Srbija,

Živele Sjedinjene Države,

Živeo Njujork

GENERALNI KONZUL

DR VLADIMIR BOŽOVIĆ"