Printer Friendly Version Пријем у организацији Генералног конзулата Републике Србије у Њујорку поводом Дана државности Србије @ 2 March 2024 02:30 AM

Саопштење за медије 

Пријем у организацији Генералног конзулата Републике Србије у Њујорку поводом Дана државности Србије

Њујорк, 01. март 2024.

Синоћ је у Хотелу „Кимберли“, у центру Менхетна, први пут од обнове државне самосталности Србије 2006. године, у организацији Генералног конзулата Републике Србије у Њујорку, одржан свечани пријем поводом Дана државности Србије.

Пријему је присуствовало преко 250 званица, међу којима су били бројни представници Града Њујорка, Привредне коморе Њујорка, пословне заједнице, УН и дипломатско- конзуларног кора, СПЦ и српске дијаспоре.

Присутнима су се обратили генерални конзул др Владимир Божовић и заменик градоначелника и градски секретар за међународну сарадњу Едвард Мермелстајн.

Генерални конзул др В. Божовић је у свом говору истакао историјску и симболичку важност 15. фебруара – Сретења за успостављање модерне државности Србије. Рекао је да обележавање овог дана представља одавање почасти слободарском духу и државотворним прегнућима српског народа.

Нагласио је да заједно са прославом Сретења у срцу Њујорка, такође славимо и историјско савезништво Србије и САД, као и достигнућа српске заједнице у САД, посебно америчких Срба у Њујорку. Подсетио је на примере историјског савезништва две земље, као и посебност српске заједнице у Њујорку. У овом контексту навео да се посебно снажна потврда историјске утемељености односа Србије и САД догодила 28. јула 1918. године, када је председник Вудро Вилсон прогласио Дан молитве за српски народ и наредио да се српска застава вијори изнад Беле куће у част жртава српског народа и савезништва САД и Србије током Првог светског рата. Такође је подсети да је током Другог светског рата, у оквиру Операције „Халијард“, највеће спасилачке акције у америчкој историји, уз помоћ Срба из прањанског краја, више од 500 оборених америчких ваздухопловаца безбедно враћено иза савезничких линија.

Генерални конзул др В. Божовић је истакао да му чини посебну част да се недавно у Њујорку, у време његовог мандата, одиграло још једно значајно и историјско подсећање на ово пријатељство. На церемонији подизања заставе, градоначелник Њујорка Ерик Адамс, је 26. фебруар 2024. године прогласио Дан српске баштине. Напоменуо да су  ови догађаји, проглашење Дана спрског наслеђа и подизање српске тробојке у Парку Болинг Греен, месту од историјске важности за САД, били први те врсте у историји српско-америчких односа у оквиру града Њујорка. Тиме  су градоначелник Е. Адамс  и Град  Њујорк исказали дубоко поштовање Србији и српском народу, као и признање историјском доприносу српске заједнице друштвеном, економском и културном профилу Њујорка.

Генерални конзул др В. Божовић је посебно подвукао да ниједна клеветничка кампања, без обзира на њен интензитет, не може да умањи ово наслеђе, углед Србије у САД или унапређење билатералних односа две земље. Указао је да посвећеност Србије неговању пријатељства и унапређењу партнерства са Сједињеним Државама и Њујорком остаје непоколебљива. У овом контексту нагласио је да му недавно преузимање функције генералног конзула Србије у Њујорку чини част и пружа јединствену прилику да представља Р. Србију, не само у овом космополитском граду, већ и конзуларном подручју које покрива значајан део САД. На овој линији, као и у складу са снажним мандатом који је добио од ПР РС А. Вучића и Владе Србије, исказао је личну посвећеност пружању пуног доприноса унапређења билатералних односа Србије и САД на стратешки одговарајући ниво, примерен нашим заједничким вредностима и обостраним интересима. Најавио је додатни ангажман Генералног конзулата према америчким партнерима у циљу афирмације односа у свим областима, за шта постоје значајни потенцијали - од економске сарадње, преко културне размене до свеобухватнијег политичког разумевања. Посебно је нагласио да у свом наступу према америчким званичницима и релевантним пословним круговима истиче да Србија не тражи помоћ САД, већ економски ангажман заснован на атрактивним и одрживим могућностима улагања. Кредибилитет Србије у том погледу потврђује чињеница да је наша земља убедљиви лидер у региону у привлачењу страних улагања, као и да је регулативно отворена за америчке инвеститоре и  пратеће пословне стандарде.

Генерални конзул др В. Божовић је напоменуо да је овај приступ интегрални део спољне политике Србије да се кроз сарадњу са САД заједнички адресирају отворена питања и постојећи изазови у региону, на начин који одражава заједничке вредности и аспирације.

Заменик градоначелника Њујорка и градски секретар за међународну сарадњу Е. Мермелстајн сje захвалио на позиву и могућности да поводом Дана државности Србије пренесе честитке градоначелника Е. Адамса. Оценио је да је историја односа две земље импресивна, уз оцену да су нарочити допринос у том погледу имали амерички Срби, посебно српска заједница у Њујорку. На тој линији, истакао је да се овом приликом не славе само изузетне личности попут Николе Тесле, већ и сви српски имигранти који су пристизали у Њујорк у последњих 200 година. Истакао да  је Њујорк обогаћен њиховим доприносом у свим сферама јавног живота, због чега идентитет овог града обухвата и богато српско наслеђе. Наведено обавезује на поштовање и пружање даљег доприноса односима две земље и улози српске заједнице у Граду Њујорку. Истакао је да се у овом контексту ради о односу међусобног поверења и поштовања, због чега је градско руководство веома ентузијастично у погледу могућности даље комуникације и сарадње са представницима Р. Србије и члановима овдашње српске заједнице.

Говорима је претходило извођење српске и америчке химне од стране Софије Морел. Пријем су својим наступом такође увеличали чланови КУД „Опанчићи“, као и џез дует Влада Динић и Милош Чекић (клавир и саксофон). Током вечери, песму „Тамо далеко“ је извела корејска уметница Јухјун Ли. У репертоару нашег дуета су биле бројне традиционалне српске песме, којима је, по њеним речима, посебно била импресионирана позната британско- индијско-америчка глумица Техмина Суни. Присутни су имали могућност и да уживају српским специјалитетима. 

 

Генерални конзулат Републике Србије у Њујорку                                                          

Контакт за питања медија:

 

(Марија Николић, +1 (212) 596-4241, officecgnyc@mfa.rs)

"Едвард Мелместејн, комесар града Њујорка за међународну сарадњу,

Ваше преосвештенство, владика Иринеј

Поштовани чланови Градског већа,

Екселенције и цењене колеге,

Моји земљаци,

Драги гости,

Добродошли и хвала вам што сте нам се данас придружили на пријему поводом обележавања Дана државности Републике Србије.

Пре две недеље, 15. фебруара, срца Србије и Срба широм света куцала су јединствено када смо обележавали годишњицу Српске револуције. Управо је тог незаборавног Сретења 1804. године Ђорђе Петровић, познатији као Карађорђе, предводио Први српски устанак. Истог дана 1835. године, под вођством кнеза Милоша Обреновића, другог оснивача модерне Србије, Велика народна скупштина донела је Сретењски устав, у то време један од најнапреднијих правних докумената ове врсте.

Ови преломни датуми били су пресудни за успостављање Србије као поносног члана заједнице независних народа и оданог пријатеља свима који се залажу за слободу и људско достојанство.

Управо из тих разлога на данашњи дан одајемо почаст слободарском духу и борби српског народа у остварењу своје државности. .

Данас, док славимо ову посебну прилику у срцу Њујорка, такође славимо везе пријатељства са САД и овим великим градом. Не могу а да не осећам дубок осећај поноса говорећи о чврстим везама Србије и Сједињених Држава, које је обликовала наша заједничка историја. У време глобалних сукоба, Србија и САД су стајале заједно као лојални пријатељи, посвећени борби  за оно што је исправно.

Снажна потврда овог пријатељства догодила се 28. јула 1918. године, када је председник Вудро Вилсон прогласио Дан молитве за српски народ. Тада је такође наредио да се српска застава вијори изнад Беле куће у част жртви српског народа и савезништва између САД и Србије током Првог светског рата.

Исте везе су додатно ојачале  у Другом светском рату. Године 1944. храбри Срби у области Прањана су месецима скривали и штитили америчке авијатичаре оборене током њихових летова усмерених на немачке залихе нафте у Румунији. Уз њихову помоћ, током операције Халијард – највеће спасилачке операције те врсте у америчкој историји – више од 500 америчких ваздухопловаца безбедно је враћено иза савезничких линија.

Чини ми посебну част да кажем да се пре само три дана у овом великом граду одиграло још једно подсећање на ово пријатељство. На церемонији подизања заставе, градоначелник Њујорка Ерик Адамс је прогласио 26. фебруар 2024. Даном српске баштине. Овај догађај је био први те врсте у историји српско-америчких односа у оквиру града Њујорка.

Проглашање Дана српског наслеђа и подизање заставе у Парку Болинг Грин, место од историјске важности за САД, представљају гестове дубоког поштовања Србије и спрског народа, као и признање  историјском доприносу овдашње српске заједнице друштвеном, економском и културном профилу Њујорка.

Заиста, амерички Срби и српска заједница имају чиме да се поносе – од Ђорђа Шагића, познатог као Џорџ Фишер, хероја Тексашке револуције, Михаила Пупина, научног великана са Универзитета Колумбија, Николе Тесле, визионарског проналазача, до Младена Секуловића познатог као Карл Малден, легендарног глумца, Чарлса Симића, познатог америчког песника, до Марине Абрамовић, светске иконе уметности перформанса, српска заједница је оставила запажен траг у различитим поглављима историје Сједињених Држава и Њујорка.

Вечерашњи скуп је одавање почасти и. Овом наслеђу.

Дужан сам да нагласим  да ниједна клеветничка кампања, без обзира на њен интензитет, не може да умањи ово наслеђе, углед Србије у САД или унапређење наших билатералних односа.

Даме и господо,

Посвећеност Србије неговању пријатељства и унапређењу партнерства са Сједињеним Државама и Њујорком остаје непоколебљива.

Функција генералног конзула Србије пружила ми је јединствену и часну прилику да представљам своју земљу у овом импресивној земљи и изузетном граду и допринесем циљу који је близак мом срцуунапређењу наших односа до новоа стратешке сарадње примерене нашим заједничким вредностима и интересима.

Поносан сам што имам пуну подршку председника Александра Вучића и Владе Србије, који су ми поверили снажан мандат.

Један од мојих приоритета на новој позицији биће свеобухватан ангажман са америчким партнерима у циљу заједничких циљева и интереса. Могућности су неограничене. Од економске сарадње, преко културне размене до свеобухватнијег политичког разумевања.

Дозволите ми да истакнем да у контактима са градском управом и релевантним пословним круговима истичем преносим поруку да Србија не тражи помоћ САД већ економски ангажман заснован на атрактивним и одрживим могућностима улагања. Моја земља је економски и у погледу регулативе широм отворена за америчке инвеститоре и жељна да прихвати њихову пословне праксу и стандарде.

Ово је у потпуности у складу са политиком Србије да се кроз сарадњу са САД бави отвореним питањима и постојећим изазовима у региону, на линији наших заједничких вредности и аспирација.

На крају, дозволите ми да изразим искрену захвалност свим нашим уваженим гостима, дипломатама и пријатељима Србије који су нам се вечерас придружили. Ваше присуство овде наглашава снагу наших односа и важност сарадње у данашњем свету.

Свакако, моја посебна захвалност припада припадницима српске заједнице, руководиоцима њених организација као и представницима Српске православне цркве.

Посебно бих желео да се захвалим градском комесару Едварду Мелмерстајну што нас је вечерас почастио својим присуством. Имао сам привилегију да са њим подигнем српску и америчку заставу на свечаности одржаном пре тима дана. Г. Мелмерстајн је велики пријатељ Србије и српске заједнице у Њујорку.

Позивам вас да ми се придружите у здравици за пријатељство Србије и САД, добробит овог великог града и просперитет Србије и српског народа.

Живела Србија,

Живеле Сједињене Државе,

Живео Њујорк

ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛ

ДР ВЛАДИМИР БОЖОВИЋ"