Printer Friendly Version Генерални конзул др Владимир Божовић присуствовао обележавању славе КУД „Дрина“ из Патерсона @ 20 February 2024 02:03 AM

Саопштење за медије

Генерални конзул др Владимир Божовић присуствовао обележавању славе КУД „Дрина“ из Патерсона 

Њујорк, 19. фебруар 2024.

            На позив КУД „Дрина“ из Патерсона, генерални конзул, др Владимир Божовић присуствоваo je свечаном обележавању славе Св. Ђорђе Кратовац.  Прослави је присустввало око око 300 гостију које су поздравили протојереј Ђокан Мајсторовић, старешина Цркве Светог Јована и Бранка Драгишић, председница КУД „Дрина“.

У поздравној речи присутнима, генерални конзул др В. Божовић је истакао да српска заједница са поносом представља конститутивни елемент америчког друштва. Указао да је кроз историју потврђена природна синергија радне инвентивности и етике Срба са могућностима које САД пружају. Ово се показало на небројеним примерима успешних америчких Срба, међу којима су и историјске личности попут Николе Тесле и Михаила Пупина. Посебно је указао да се заједнички именитељ Тесле и Пупина односи на приврженост свом етничком, верском и културном идентитету. На овој линији је и Тесла постао синоним српског доприноса глобалном научном  напретку, док је Пупин директно утицао на дипломатска дешавања по завршетку Првог светског рата, која су била од историјске важности за Србију и српски народ.

У овом контексту је истакао важност сваке организационе форме српске заједнице у САД, посебно друштава попут КУД „Дрина“, који омогућавају да културно наслеђе активно живи међу припадницима наше дијаспоре, посебно њеним млађим члановима. Истакао је да је импресиониран ентузијамом чланова са којима је био у контакту у погледу даљег јачања активности и шире видљивости заједнице. Посебно је подвукао спремност ГК у Њујорку и своју лично за пружање пуног доприниоса јачем повезивању дијаспоре са матицом, као и унапређењу заједниких интереса Србије и САД.

КУД „Дрина“ основано је 1994. године у цркви Св. Јована Крститеља у Патерсону, Њу Џерзи. Броји око 100 чланова, старосне доби од 4-16 година, са циљем одржања и промоције српске традиције и културе у САД. Кореограф је Никола Копривица, а музички продуцент Милан Мајсторовић. КУД наступа широм САД, а значајне наступе су имали прошле године на Фестивалу фолклора на Српском имању и Српском фестивалу у Клиервотеру на Флориди.

 

Генерални конзулат Републике Србије у Њујорку                                                          

Контакт за питања медија:

 

(Марија Николић, +1 (212) 596-4241, officecgnyc@mfa.rs)