Printer Friendly Version Генерални конзул Републике Србије у Њујорку, Владимир Божовић, уз специјалан позив организатора, био је један од гостију Националног молитвеног доручка у хотелу Вашингтон Хилтон, у четвртак, 1. фебруара @ 1 February 2024 06:59 PM

Саопштење за медије

Генерални конзул Владимир Божовић на Националном молитвеном доручку

у Вашингтону 

Њујорк, 1. фебруар 2024.

            Генерални конзул Републике Србије у Њујорку, Владимир Божовић, уз специјалан позив организатора, био је један од гостију Националног молитвеног доручка у хотелу Вашингтон Хилтон, у четвртак, 1. фебруара.

Национални молитвени доручак, један је од најпознатијих и најдуговечнијих престижних догађаја у САД, чија сврха је да спаја људе различитих религија и политичких уверења из целог света на једно место, у главном граду САД, Вашингтону, а у духу вредности које је током овоземаљског живота промовисао Исус Христос, позивајући на љубав и мир међу људима. Истовремено, ради се о највећем скупу политичких, националних и верских лидера света након Генералне скупштине Уједињених нација.

Присутнима се обратио председник Сједињених Америчких Држава, Џозеф Бајден, рекавши да је мир у сукобима захваћеним подручјима света, не само у молитвама присутних, већ и да се предузимају конкретне активности да мирна решења буду пронађена.

Ове године, учесници Националног молитвеног доручка биле су бројне угледне личности, предузетници, дипломате, политички и религијски лидери из чак 127 земаља света, укључујући и Републику Србију. Поред самог Молитвеног доручка, гости учествују у неколико семинара: “Помирење и опроштај”, “Подршка особама које живе са инвалидитетом”, “Прве нације: Када земља чује”, “Суштина Исусовог учења”, “Религијске слободе”, као и семинару посвећеном деци широм света која су одрастала у сиротиштима и пронашла нове породице.

На маргинама догађаја, Божовић се срео са великим бројем учесника из балканских земаља и других делова света, које, без обзира на све друге разлике, уједињује љубав према Богу којег поштују, вери и идеја већа од свих – мир за све људе, без обзира на њихово порекло, националну припадност, веру или политичко опредељење.

Генерални конзул Републике Србије у Њујорку учествује данас на неколико семинара, посебно стављајући акценат на своја излагања о религијским слободама и слободи говора, као темељима настанка и опстанка Сједињених Америчких Држава. Божовић је у свим сусретима истицао и промовисао поменуте вредности које баштини, како Републике Србија, тако и цео српски народ.

“Указана ми је велика част да данас будем присутан у Вашингтону, у друштву уважених дипломата, политичких и верских лидера из целог света. Хвала организаторима што су препознали моју жељу да допринесем помирењу народа у нашем региону и свим другим конфликтом захваћеним подручјима, јер данас нам је више него икада потребно да будемо уједињени у љубави према Богу, ма ког Бога поштовали и да се уздржимо од сваког даљег заоштравања сукоба у свету”, рекао је Божовић након Националног молитвеног доручка.

 

Генерални конзулат Републике Србије у Њујорку                                                 

Контакт за питања медија:

 

(Марија Николић, +1 212 596-4241,officecgnyc@mfa.rs)