Printer Friendly Version Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku, Vladimir Božović, uz specijalan poziv organizatora, bio je jedan od gostiju Nacionalnog molitvenog doručka u hotelu Vašington Hilton, u četvrtak, 1. februara @ 1 February 2024 06:58 PM

Saopštenje za medije

Generalni konzul Vladimir Božović na Nacionalnom molitvenom doručku

u Vašingtonu 

Njujork, 1. februar 2024.

            Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku, Vladimir Božović, uz specijalan poziv organizatora, bio je jedan od gostiju Nacionalnog molitvenog doručka u hotelu Vašington Hilton, u četvrtak, 1. februara.

Nacionalni molitveni doručak, jedan je od najpoznatijih i najdugovečnijih prestižnih događaja u SAD, čija svrha je da spaja ljude različitih religija i političkih uverenja iz celog sveta na jedno mesto, u glavnom gradu SAD, Vašingtonu, a u duhu vrednosti koje je tokom ovozemaljskog života promovisao Isus Hristos, pozivajući na ljubav i mir među ljudima. Istovremeno, radi se o najvećem skupu političkih, nacionalnih i verskih lidera sveta nakon Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Prisutnima se obratio predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džozef Bajden, rekavši da je mir u sukobima zahvaćenim područjima sveta, ne samo u molitvama prisutnih, već i da se preduzimaju konkretne aktivnosti da mirna rešenja budu pronađena.

Ove godine, učesnici Nacionalnog molitvenog doručka bile su brojne ugledne ličnosti, preduzetnici, diplomate, politički i religijski lideri iz čak 127 zemalja sveta, uključujući i Republiku Srbiju. Pored samog Molitvenog doručka, gosti učestvuju u nekoliko seminara: “Pomirenje i oproštaj”, “Podrška osobama koje žive sa invaliditetom”, “Prve nacije: Kada zemlja čuje”, “Suština Isusovog učenja”, “Religijske slobode”, kao i seminaru posvećenom deci širom sveta koja su odrastala u sirotištima i pronašla nove porodice.

Na marginama događaja, Božović se sreo sa velikim brojem učesnika iz balkanskih zemalja i drugih delova sveta, koje, bez obzira na sve druge razlike, ujedinjuje ljubav prema Bogu kojeg poštuju, veri i ideja veća od svih – mir za sve ljude, bez obzira na njihovo poreklo, nacionalnu pripadnost, veru ili političko opredeljenje.

Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku učestvuje danas na nekoliko seminara, posebno stavljajući akcenat na svoja izlaganja o religijskim slobodama i slobodi govora, kao temeljima nastanka i opstanka Sjedinjenih Američkih Država. Božović je u svim susretima isticao i promovisao pomenute vrednosti koje baštini, kako Republike Srbija, tako i ceo srpski narod.

“Ukazana mi je velika čast da danas budem prisutan u Vašingtonu, u društvu uvaženih diplomata, političkih i verskih lidera iz celog sveta. Hvala organizatorima što su prepoznali moju želju da doprinesem pomirenju naroda u našem regionu i svim drugim konfliktom zahvaćenim područjima, jer danas nam je više nego ikada potrebno da budemo ujedinjeni u ljubavi prema Bogu, ma kog Boga poštovali i da se uzdržimo od svakog daljeg zaoštravanja sukoba u svetu”, rekao je Božović nakon Nacionalnog molitvenog doručka.

 

Generalni konzulat Republike Srbije u Njujorku                                                        

Kontakt za pitanja medija:

 

(Marija Nikolić, +1 212 596-4241,officecgnyc@mfa.rs)