Printer Friendly Version BIBLIOTEKA SRPSKE DIJASPORE @ 31 January 2024 07:39 PM

BIBLIOTEKA SRPSKE DIJASPORE svoj život započinje projektom "Osnivanje biblioteke srpske dijaspore sa sedištem u Beogradu" Udruženja Fond dijaspora za maticu, koji je u 2023. godini podržala Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Podržani projekat je deo šire misije osnivanja centralne biblioteke srpske dijaspore, zamišljene kao jedinstvene kulturne ustanova u Republici Srbiji, sa ciljem povezivanja matice i rasejanja.

BIBLIOTEKA SRPSKE DIJASPORE je osmišljena kao žiža, ukrštanje i jedinstveni centar koji nastoji da značajno doprinese očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore kroz čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta.

Biblioteka će obuhvatati knjižni fond sastavljen od dela autora iz srpske dijaspore i dela o srpskoj dijaspori izdata u dijaspori ili u matici.

Biblioteka će raditi pod okriljem Udruženja „Fond dijaspora za maticu“.

Biblioteka će biti dostupna svim zainteresovanim licima, građanima, studentima, istraživačima, udruženjima, institucijama i preduzećima na korišćenje.

Misija je da se u biblioteci nađe najveći broj, ako ne sva dela autora iz srpskog rasejanja, bilo kog žanra, kao i dela autora iz matice koja se direktnije tiču sveukupnih odnosa matice i rasejanja. Biblioteka će u budućnosti obezbediti i odgovarajuću dokumentaciju o srpskom rasejanju, o istoriji, uzrocima, posledicama ali i rezultatima procesa iseljavanja i da bude mesto sistematskog praćenja i izučavanja ovog kompleksnog segmenta srpskog nacionalnog, kulturnog i duhovnog bitisanja.

www.bibsd.org