Printer Friendly Version БИБЛИОТЕКА СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ @ 31 January 2024 07:37 PM

БИБЛИОТЕКА СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ свој живот започиње пројектом "Оснивање библиотеке српске дијаспоре са седиштем у Београду" Удружења Фонд дијаспора за матицу, који је у 2023. години подржала Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије. Подржани пројекат је део шире мисије оснивања централне библиотеке српске дијаспоре, замишљене као јединствене културне установа у Републици Србији, са циљем повезивања матице и расејања.

БИБЛИОТЕКА СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ је осмишљена као жижа, укрштање и јединствени центар који настоји да значајно допринесе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре кроз чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета.

Библиотека ће обухватати књижни фонд састављен од дела аутора из српске дијаспоре и дела о српској дијаспори издата у дијаспори или у матици.

Библиотека ће радити под окриљем Удружења „Фонд дијаспора за матицу“.

Библиотека ће бити доступна свим заинтересованим лицима, грађанима, студентима, истраживачима, удружењима, институцијама и предузећима на коришћење.

Mисија је да се у библиотеци нађе највећи број, ако не сва дела аутора из српског расејања, било ког жанра, као и дела аутора из матице која се директније тичу свеукупних односа матице и расејања. Библиотека ће у будућности обезбедити и одговарајућу документацију о српском расејању, о историји, узроцима, последицама али и резултатима процеса исељавања и да буде место систематског праћења и изучавања овог комплексног сегмента српског националног, културног и духовног битисања.

 www.bibsd.org