Printer Friendly Version Генерални конзул Републике Србије у Њујорку, Владимир Божовић, разговарао је са својим мексичким колегом, Хорхеом Ислас Лопесом о сарадњи два конзулата у долазећем периоду @ 31 January 2024 05:43 PM

Саопштење за медије 

Божовић о сарадњи са Генералним конзулатом Мексика у Њујорку 

Њујорк, 31. јануар 2024.

            Генерални конзул Републике Србије у Њујорку, Владимир Божовић, разговарао је са својим мексичким колегом, Хорхеом Ислас Лопесом о сарадњи два конзулата у долазећем периоду.

Божовић је Генералном конзулу Мексика у Њујорку говорио о својим импресијама о мексичком народу, рекавши да се одувек дивио поносу и дигнитету Мексиканаца, те да је захвалан што је Мексико, историјски, увек био уз српски народ.

Ислас Лопес рекао је Божовићу да мексички конзулат важи за врло упослен међу конзулатима у Њујорку, имајући пре свега у виду бројну мексичку дијаспору која живи и редовно пристиже у овај град. Нагласио је да конзулат највише посла има у области пружања помоћи припадницима свог народа око документације која им је неопходна за живот у САД, али и да се много пажње посвећује едукацији о правима грађана Мексика у САД, те њиховој здравственој заштити у Њујорку.

Ислас Лопес је Божовићу рекао да Мексико има амбицију да у наредним годинама буде у самом врху по развијености економије (тренутно је међу десет највећих економија света), те да у наредних 4 - 6 година та земља очекује прилив од око 80 милијарди долара страних инвестиција. Божовић је мексичком колеги рекао да ће радо разговарати са својим пријатељима и сарадницима о могућностима за пословно повезивање успешних појединаца из Србије и Мексика, као и за увећање инвестиција које би биле директна последица снажније и организованије сарадње две земље. Божовић је Ислас Лопесу рекао да гаји добро пријатељство са тренутним амбасадором Мексика у Србији, али и са његовим претходницима, те да ускоро планира прву посету Мексику.

Састанку су присуствовали и мексички конзул за политичка и јавна питања, Карлос Херардо Исо и конзул задужен за документацију, Марија Анхелика Амадор Меса Каликс.

 

Генерални конзулат Републике Србије у Њујорку                                                 

Контакт за питања медија:

 

(Марија Николић, +1 212 596-4241, officecgnyc@mfa.rs)