Printer Friendly Version Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku, Vladimir Božović, razgovarao je sa svojim meksičkim kolegom, Horheom Islas Lopesom o saradnji dva konzulata u dolazećem periodu @ 31 January 2024 05:37 PM

Saopštenje za medije 

Božović o saradnji sa Generalnim konzulatom Meksika u Njujorku 

Njujork, 31. januar 2024.

            Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku, Vladimir Božović, razgovarao je sa svojim meksičkim kolegom, Horheom Islas Lopesom o saradnji dva konzulata u dolazećem periodu.

Božović je Generalnom konzulu Meksika u Njujorku govorio o svojim impresijama o meksičkom narodu, rekavši da se oduvek divio ponosu i dignitetu Meksikanaca, te da je zahvalan što je Meksiko, istorijski, uvek bio uz srpski narod.

Islas Lopes rekao je Božoviću da meksički konzulat važi za vrlo uposlen među konzulatima u Njujorku, imajući pre svega u vidu brojnu meksičku dijasporu koja živi i redovno pristiže u ovaj grad. Naglasio je da konzulat najviše posla ima u oblasti pružanja pomoći pripadnicima svog naroda oko dokumentacije koja im je neophodna za život u SAD, ali i da se mnogo pažnje posvećuje edukaciji o pravima građana Meksika u SAD, te njihovoj zdravstvenoj zaštiti u Njujorku.

Islas Lopes je Božoviću rekao da Meksiko ima ambiciju da u narednim godinama bude u samom vrhu po razvijenosti ekonomije (trenutno je među deset najvećih ekonomija sveta), te da u narednih 4 - 6 godina ta zemlja očekuje priliv od oko 80 milijardi dolara stranih investicija. Božović je meksičkom kolegi rekao da će rado razgovarati sa svojim prijateljima i saradnicima o mogućnostima za poslovno povezivanje uspešnih pojedinaca iz Srbije i Meksika, kao i za uvećanje investicija koje bi bile direktna posledica snažnije i organizovanije saradnje dve zemlje. Božović je Islas Lopesu rekao da gaji dobro prijateljstvo sa trenutnim ambasadorom Meksika u Srbiji, ali i sa njegovim prethodnicima, te da uskoro planira prvu posetu Meksiku.

Sastanku su prisustvovali i meksički konzul za politička i javna pitanja, Karlos Herardo Iso i konzul zadužen za dokumentaciju, Marija Anhelika Amador Mesa Kaliks.

 

Generalni konzulat Republike Srbije u Njujorku                                                        

Kontakt za pitanja medija:

 

(Marija Nikolić, +1 212 596-4241, officecgnyc@mfa.rs)