Printer Friendly Version Генерални конзул Републике Србије у Њујорку, Владимир Божовић, примио је у просторијама Конзулата професора доктора Александра Бошковића, предавача славистике и српског језика са Универзитета “Колумбија” у Њујорку @ 30 January 2024 03:36 PM

Саопштење за медије

Нове прилике за сарадњу Генералног конзулата Републике Србије у Њујорку и катедре за славистику Универзитета “Колумбија”

Њујорк, 30. јануар 2024.

            Генерални конзул Републике Србије у Њујорку, Владимир Божовић, примио је у просторијама Конзулата професора доктора Александра Бошковића, предавача славистике и српског језика са Универзитета “Колумбија” у Њујорку.

Бошковић је говорио о том програму који је и због начина на који уједињује више језика са простора бивше Југославије, те помаже деци и студентима из дијаспоре да не забораве како да комуницирају са члановима својих породица на Балкану, више пута завредио медијску презентацију у претходним годинама. Такође, упознао је Божовића са појединостима које катедра за славистику Универзитета “Колумбија” пружа и другим корисним информацијама које се тичу програма, планова и студената. Осим тога, Бошковић је саговорника упознао са детаљним плановима “Његош фондације за српски језик и књижевност”, која, како јој и само име говори служи очувању лепоте српског језика међу дијаспором, али и томе да заинтересује друге да се упознају са богатством српског језика и књижевности. Божовићу је уручен позив да посети Хариман институт, Универзитет Колумбија, али и чувени “Пупинов хол” у том Универитету.

Божовић је саговорнику рекао да постоји велико интересовање Генералног конзулата Републике Србије у Њујорку да се пронађу нове прилике за сарадњу са Универзитетом Колумбија, те да ће се лично залагати да се таква иницијатива убрза и што пре спроведе у дело. Он је такође говорио о стогодишњици Пулицерове награде за великог српско-америчког научника Михајла Пупина, једног од четворице добитника те престижне награде који су пореклом из Србије. Пулицерову награду за аутобиографско дело „Од пашњака до научењака“ (‘Фром Иммигрант то Инвентор’) Михајло Пупин, који је и сам био професор на Универзитету “Колумбија”, као и почасни конзул Србије у САД, добио је 1924. године. Божовић је нагласио важност истицања Пупиновог лика и дела као угледне личности која је користила свој утицај како би за српски народ обезбедила бољи положај у међународној јавности, а српској деци боље прилике за високо образовање.

Божовић је потом информисао саговорника да ће 10. марта бити одржан помен Михајлу Пупину и рекао да ће период који претходи том важном догађају бити одлична прилика да се договоре даља сарадња и заједнички планови са катедром за славистику “Универзитета Колумбија” и “Његош фондацијом за српски језик и књижевност”, те да се ради о иницијативи која је и за њега лично од велике важности.

 

Генерални конзулат Републике Србије у Њујорку                                                 

Контакт за питања медија:

 

(Марија Николић, +1 212 596-4241, officecgnyc@mfa.rs)