Printer Friendly Version Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku, Vladimir Božović, primio je u prostorijama Konzulata profesora doktora Aleksandra Boškovića, predavača slavistike i srpskog jezika sa Univerziteta “Kolumbija” u Njujorku @ 30 January 2024 03:34 PM

Saopštenje za medije

Nove prilike za saradnju Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku i katedre za slavistiku Univerziteta “Kolumbija”

Njujork, 30. januar 2024.

            Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku, Vladimir Božović, primio je u prostorijama Konzulata profesora doktora Aleksandra Boškovića, predavača slavistike i srpskog jezika sa Univerziteta “Kolumbija” u Njujorku.

Bošković je govorio o tom programu koji je i zbog načina na koji ujedinjuje više jezika sa prostora bivše Jugoslavije, te pomaže deci i studentima iz dijaspore da ne zaborave kako da komuniciraju sa članovima svojih porodica na Balkanu, više puta zavredio medijsku prezentaciju u prethodnim godinama. Takođe, upoznao je Božovića sa pojedinostima koje katedra za slavistiku Univerziteta “Kolumbija” pruža i drugim korisnim informacijama koje se tiču programa, planova i studenata. Osim toga, Bošković je sagovornika upoznao sa detaljnim planovima “Njegoš fondacije za srpski jezik i književnost”, koja, kako joj i samo ime govori služi očuvanju lepote srpskog jezika među dijasporom, ali i tome da zainteresuje druge da se upoznaju sa bogatstvom srpskog jezika i književnosti. Božoviću je uručen poziv da poseti Hariman institut, Univerzitet Kolumbija, ali i čuveni “Pupinov hol” u tom Univeritetu.

Božović je sagovorniku rekao da postoji veliko interesovanje Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku da se pronađu nove prilike za saradnju sa Univerzitetom Kolumbija, te da će se lično zalagati da se takva inicijativa ubrza i što pre sprovede u delo. On je takođe govorio o stogodišnjici Pulicerove nagrade za velikog srpsko-američkog naučnika Mihajla Pupina, jednog od četvorice dobitnika te prestižne nagrade koji su poreklom iz Srbije. Pulicerovu nagradu za autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka“ (‘From Immigrant to Inventor’) Mihajlo Pupin, koji je i sam bio profesor na Univerzitetu “Kolumbija”, kao i počasni konzul Srbije u SAD, dobio je 1924. godine. Božović je naglasio važnost isticanja Pupinovog lika i dela kao ugledne ličnosti koja je koristila svoj uticaj kako bi za srpski narod obezbedila bolji položaj u međunarodnoj javnosti, a srpskoj deci bolje prilike za visoko obrazovanje.

Božović je potom informisao sagovornika da će 10. marta biti održan pomen Mihajlu Pupinu i rekao da će period koji prethodi tom važnom događaju biti odlična prilika da se dogovore dalja saradnja i zajednički planovi sa katedrom za slavistiku “Univerziteta Kolumbija” i “Njegoš fondacijom za srpski jezik i književnost”, te da se radi o inicijativi koja je i za njega lično od velike važnosti.

 

Generalni konzulat Republike Srbije u Njujorku                                                        

Kontakt za pitanja medija:

 

(Marija Nikolić, +1 212 596-4241, officecgnyc@mfa.rs)