Printer Friendly Version Традиционалном јавном читању имена припадника јеврејског народа, који су током периода фашистичке диктатуре Бенита Мусолинија протерани из Италије и других територија под италијанском командом, овог јутра је присуствовао и Генерални конзул Републике Србије у Њујорку, Владимир Божовић @ 29 January 2024 10:44 PM

Саопштење за медије 

Генерални конзул Републике Србије у Њујорку учествовао у церемонији “Giorno della Memoria”

Њујорк, 29. јануар 2024.

            Традиционалном јавном читању имена припадника јеврејског народа, који су током периода фашистичке диктатуре Бенита Мусолинија протерани из Италије и других територија под италијанском командом, овог јутра је присуствовао и Генерални конзул Републике Србије у Њујорку, Владимир Божовић.

Церемонија, под називом “Giorno della Memoria”, која се одржава традиционално испред италијанског конзулата у Њујорку, отворена је јеврејском молитвом. Божовић је учествовао у церемонији, попут других учесника, међу којима је био и велики број диломата из других земаља, попут генералних конзула Немачке и Француске, прочитавши нека од имена Јевреја који су доживели трагичну судбину током ратних година двадесетог века. Осим тога, церемонијом се обележава и сећање на 27. јануар 1945. године, када је концентрациони логор Аушвиц ослобођен од стране Совјетске армије. Европске земље и Уједињене нације обележавају овај дан програмом и церемонијама организованим како би се одржало сећање на тежак период заједничке прошлости, неговао друштвени дијалог, а наставио отпор расизму, дискриминацији и ксенофобији у данашњем друштву.

Божовић је уочи догађаја био у званичној посети Генералном конзулу Италије у Њујорку, Фабрицију ди Мишелеу, који му је том приликом и уручио званичан позив да учествује у церемонији “Giorno della Memoria”.

По завршетку церемоније, Божовић је неформално разговарао са више присутних дипломата, након чега је имао званичан састанак са Генералним конзулом Канаде у Њујорку, Томом Кларком. Кларк се том приликом Божовићу захвалио на значајном доприносу који српска дијаспора има у развоју те земље и рекао да сматра да би требало развијати односе две земље на свим нивоима, а не само између највећих градова. Кларк и Божовић су разговарали и о приликама у међународној политици, сложивши се да ће одбрана либералне демократије бити приоритет свих модерних друштава у наредној деценији. Двојица конзула разменили су искуства у дипломатији и договорили се о међусобној подршци у будућим активностима конзулата Србије и Канаде у Њујорку.

 

Генерални конзулат Републике Србије у Њујорку                                                 

Контакт за питања медија:

 

(Марија Николић, +1 212 596-4241, officecgnyc@mfa.rs)