Printer Friendly Version Tradicionalnom javnom čitanju imena pripadnika jevrejskog naroda, koji su tokom perioda fašističke diktature Benita Musolinija proterani iz Italije i drugih teritorija pod italijanskom komandom, ovog jutra je prisustvovao i Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku, Vladimir Božović @ 29 January 2024 10:09 PM

Saopštenje za medije 

Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku učestvovao u ceremoniji “Giorno della Memoria”  

Njujork, 29. januar 2024.

            Tradicionalnom javnom čitanju imena pripadnika jevrejskog naroda, koji su tokom perioda fašističke diktature Benita Musolinija proterani iz Italije i drugih teritorija pod italijanskom komandom, ovog jutra je prisustvovao i Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku, Vladimir Božović.

Ceremonija, pod nazivom “Giorno della Memoria”, koja se održava tradicionalno ispred italijanskog konzulata u Njujorku, otvorena je jevrejskom molitvom. Božović je učestvovao u ceremoniji, poput drugih učesnika, među kojima je bio i veliki broj dilomata iz drugih zemalja, poput generalnih konzula Nemačke i Francuske, pročitavši neka od imena Jevreja koji su doživeli tragičnu sudbinu tokom ratnih godina dvadesetog veka. Osim toga, ceremonijom se obeležava i sećanje na 27. januar 1945. godine, kada je koncentracioni logor Aušvic oslobođen od strane Sovjetske armije. Evropske zemlje i Ujedinjene nacije obeležavaju ovaj dan programom i ceremonijama organizovanim kako bi se održalo sećanje na težak period zajedničke prošlosti, negovao društveni dijalog, a nastavio otpor rasizmu, diskriminaciji i ksenofobiji u današnjem društvu.

Božović je uoči događaja bio u zvaničnoj poseti Generalnom konzulu Italije u Njujorku, Fabriciju di Mišeleu, koji mu je tom prilikom i uručio zvaničan poziv da učestvuje u ceremoniji “Giorno della Memoria”.

Po završetku ceremonije, Božović je neformalno razgovarao sa više prisutnih diplomata, nakon čega je imao zvaničan sastanak sa Generalnim konzulom Kanade u Njujorku, Tomom Klarkom. Klark se tom prilikom Božoviću zahvalio na značajnom doprinosu koji srpska dijaspora ima u razvoju te zemlje i rekao da smatra da bi trebalo razvijati odnose dve zemlje na svim nivoima, a ne samo između najvećih gradova. Klark i Božović su razgovarali i o prilikama u međunarodnoj politici, složivši se da će odbrana liberalne demokratije biti prioritet svih modernih društava u narednoj deceniji. Dvojica konzula razmenili su iskustva u diplomatiji i dogovorili se o međusobnoj podršci u budućim aktivnostima konzulata Srbije i Kanade u Njujorku.

 

Generalni konzulat Republike Srbije u Njujorku                                                        

Kontakt za pitanja medija:

 

(Marija Nikolić, +1 212 596-4241, officecgnyc@mfa.rs)