Printer Friendly Version Генерални конзул Републике Србије у Њујорку, Владимир Божовић, у четвртак и петак имао је неколико значајних разговора са представницима јеврејске заједнице у Њујорку @ 27 January 2024 03:30 AM

Саопштење за медије 

Божовић на обележавању Међународног дана сећања на жртве Холокауста и у званичној посети Америчком јеврејском комитету

Њујорк, 26. јануар 2024.

            Генерални конзул Републике Србије у Њујорку, Владимир Божовић, у четвртак и петак имао је неколико значајних разговора са представницима јеврејске заједнице у Њујорку.

Генерални конзул свечано је дочекан у Америчком јеврејском комитету, основаном пре скоро четири деценије са мисијом да заштити и подржи припаднике јеврејске заједнице широм света. Та организација, путем своје глобалне мреже, која се протеже на шест континената, своје циљеве спроводи користећи се различитим видовима дипломатске активности, стратешким комуникацијама и грађењем пријатељских веза са различитим етничким и религијским заједницама широм света.

Божовић је домаћинима из Америчког јеврејског комитета говорио о великом поштовању и дивљењу које гаји према припадницима јеврејског народа, те се сложио да у последњих неколико деценија никада није било важније упозоравати на опасност од антисемитизма као једног од најекстремнијих видова антицивилизацијских друштвених појава, те да се ради о опасности која се тиче, не само јеврејске заједнице, већ целог света. Домаћини састанка били су одушевљени нивоом заинтересованости који је Генерални конзул показао за безбедност јеврејског народа на глобалном нивоу, те изразили велико задовољство због сигурности и интегрисаности Јевреја у Републици Србији. Амерички јеврејски комитет изразио је спремност да се упозна и повеже са групама, како из Републике Србије, тако и онима које делују у оквиру велике српске дијаспоре, с којима гаје сродне циљеве, те изнео молбу да Србија настави снажно да штити припаднике јеврејског народа који живе на територији наше земље.

У петак, Генерални конзул Владимир Божовић присуствовао је и обележавању Међународног дана сећања на жртве Холокауста, у седишту Уједињених нација у Њујорку. Божовић је догађају присуствовао испред Републике Србије, заједно са Отправником послова Сталне мисије Републике Србије при Уједињеним нацијама, Сашом Март. Они су том приликом одали почаст свим жртвама Холокауста у свету, као и свим жртвама Холокауста и геноцида на просторима, како Републике Србије, тако и бивше заједничке државе Југославије.

 

Генерални конзулат Републике Србије у Њујорку             

Контакт за питања медија:

(Марија Николић, +1 (212) 596 - 4241, officecgnyc@mfa.rs)