Printer Friendly Version Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku, Vladimir Božović, u četvrtak i petak imao je nekoliko značajnih razgovora sa predstavnicima jevrejske zajednice u Njujorku @ 26 January 2024 09:41 PM

Saopštenje za medije

Božović na obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta i u zvaničnoj poseti Američkom jevrejskom komitetu

Njujork, 26. januar 2024.

            Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku, Vladimir Božović, u četvrtak i petak imao je nekoliko značajnih razgovora sa predstavnicima jevrejske zajednice u Njujorku.

Generalni konzul svečano je dočekan u Američkom jevrejskom komitetu, osnovanom pre skoro četiri decenije sa misijom da zaštiti i podrži pripadnike jevrejske zajednice širom sveta. Ta organizacija, putem svoje globalne mreže, koja se proteže na šest kontinenata, svoje ciljeve sprovodi koristeći se različitim vidovima diplomatske aktivnosti, strateškim komunikacijama i građenjem prijateljskih veza sa različitim etničkim i religijskim zajednicama širom sveta.

Božović je domaćinima iz Američkog jevrejskog komiteta govorio o velikom poštovanju i divljenju koje gaji prema pripadnicima jevrejskog naroda, te se složio da u poslednjih nekoliko decenija nikada nije bilo važnije upozoravati na opasnost od antisemitizma kao jednog od najekstremnijih vidova anticivilizacijskih društvenih pojava, te da se radi o opasnosti koja se tiče, ne samo jevrejske zajednice, već celog sveta. Domaćini sastanka bili su oduševljeni nivoom zainteresovanosti koji je Generalni konzul pokazao za bezbednost jevrejskog naroda na globalnom nivou, te izrazili veliko zadovoljstvo zbog sigurnosti i integrisanosti Jevreja u Republici Srbiji. Američki jevrejski komitet izrazio je spremnost da se upozna i poveže sa grupama, kako iz Republike Srbije, tako i onima koje deluju u okviru velike srpske dijaspore, s kojima gaje srodne ciljeve, te izneo molbu da Srbija nastavi snažno da štiti pripadnike jevrejskog naroda koji žive na teritoriji naše zemlje.

U petak, Generalni konzul Vladimir Božović prisustvovao je i obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku. Božović je događaju prisustvovao ispred Republike Srbije, zajedno sa Otpravnikom poslova Stalne misije Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama, Sašom Mart. Oni su tom prilikom odali počast svim žrtvama Holokausta u svetu, kao i svim žrtvama Holokausta i genocida na prostorima, kako Republike Srbije, tako i bivše zajedničke države Jugoslavije.

 

Generalni konzulat Republike Srbije u Njujorku                    

Kontakt za pitanja medija:

 

(Marija Nikolić, +1 (212) 596 - 4241, officecgnyc@mfa.rs)