Printer Friendly Version Генерални конзул Републике Србије у Њујорку, Владимир Божовић, у среду, 24. јануара, био је у првим званичним посетама генералним конзулатима Португалије, Чешке и Италије у Њујорку @ 25 January 2024 06:16 PM

Саопштење за медије

Божовић у посетама генералним конзулатима Португалије, Чешке и Италије 

Њујорк, 25. јануар 2024.

            Генерални конзул Републике Србије у Њујорку, Владимир Божовић, у среду, 24. јануара, био је у првим званичним посетама генералним конзулатима Португалије, Чешке и Италије у Њујорку.

Луиза Паиш Лоуе, Генерални конзул Португалије у Њујорку, упознала је Божовића са својим претходним дипломатским искуством на Балкану и похвалила традицију српске дипломатије, рекавши да сматра да је Република Србија кроз историју имала одличне дипломатске представнике. Божовић се присетио својих боравака у Португалији, који су били везани за учешће на бројним конференцијама на високом нивоу, те изразио своје дивљење фадо музици и португалској култури. Њих двоје су потом разговарали, како о начинима на које се српска и португалска традиција презентују у Њујорку, тако и о могућностима за ближу сарадњу два конзулата у блиској будућности.

Током разговора са Генералним конзулом Чешке, Арноштом Карешом, Божовић и чешки колега разменили су ставове о дешавањима која су обележила свет у блиској прошлости и закључили дас у претходне деценије зближиле српско и чешко друштво у многим аспектима, имајући у виду да су се оба народа изборила за демократију, независност и очување идентитета у годинама када то у различитим регионима Европе није био нимало лак задатак. Божовић је нарочито похвалио фантастичне добросуседске односе Чешке и Словачке, рекавши да представљају одличан пример свима другима како два друштва могу на најлепши и најфункционалнији могући начин да наставе да коегзистирају као суседи, након изласка из некадашње заједничке државе. Кареш је Божовића упознао с тим да његова земља ове године обележава 25 година чланства у НАТО савезу, што је ове године једна од важнијих околности којој та земља поклања пажњу. Божовић је Карешу рекао дас у чланство у Европској унији и стратешко политичко и економско партнерство сада приоритети Републике Србије у међународним односима.

На крају јучерашњег дана, Генерални конзул Републике Србије срео са са својим италијанским колегом у Њујорку, Фабрицијом ди Мишелеом, с којим је разговарао о приоритетима свог мандата у Њујорку, а ди Мешеле му је поручио да може да рачуна на његову подршку, као конзула који у Њујорку живи и ради већ неколико година. Генерални конзул Италије позвао је Божовића да посети церемонију “Гиорно делла Мемориа” наредног понедељка, која ће бити посвећена сећању на припаднике јеврејског народа који су били протерани из Италије и других територија под италијанском командом у вихору сукоба током Другог светског рата. Та церемонија традиционално се одржава сваке године испред Генералног конзулата Италије у Њујорку. Божовић је рекао да ће радо прихватити позив и упознао ди Мишелеа са својим блиским односима које гаји са бројним пријатељима и члановима породице који су пословно и приватно везани за Италију.

Свим колегама које је посетио, Божовић је уручио уручио поклоне из Републике Србије – српски шардоне и књигу о великом научнику Михајлу Пупину. На крају дана, закључио је да са конзулатима Португалије, Чешке и Италије може да се оствари фантастична сарадња, јер се ради о три државе са којима Република Србија има добре односе на највишем нивоу, те истакао да је веома значајно што су сво троје колега дипломате са изванредним, дугогодишњим искуством, како у Њујорку, тако и на дужностима широм света.

Генерални конзулат Републике Србије у Њујорку                                                 

Контакт за питања медија:

 

(Марија Николић, +1 (212) 596-4241, officecgnyc@mfa.rs)