Printer Friendly Version Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku, Vladimir Božović, u sredu, 24. januara, bio je u prvim zvaničnim posetama generalnim konzulatima Portugalije, Češke i Italije u Njujorku @ 25 January 2024 06:05 PM

Saopštenje za medije

Božović u posetama generalnim konzulatima Portugalije, Češke i Italije 

Njujork, 25. januar 2024.

            Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku, Vladimir Božović, u sredu, 24. januara, bio je u prvim zvaničnim posetama generalnim konzulatima Portugalije, Češke i Italije u Njujorku.

Luiza Paiš Loue, Generalni konzul Portugalije u Njujorku, upoznala je Božovića sa svojim prethodnim diplomatskim iskustvom na Balkanu i pohvalila tradiciju srpske diplomatije, rekavši da smatra da je Republika Srbija kroz istoriju imala odlične diplomatske predstavnike. Božović se prisetio svojih boravaka u Portugaliji, koji su bili vezani za učešće na brojnim konferencijama na visokom nivou, te izrazio svoje divljenje fado muzici i portugalskoj kulturi. Njih dvoje su potom razgovarali, kako o načinima na koje se srpska i portugalska tradicija prezentuju u Njujorku, tako i o mogućnostima za bližu saradnju dva konzulata u bliskoj budućnosti.

Tokom razgovora sa Generalnim konzulom Češke, Arnoštom Karešom, Božović i češki kolega razmenili su stavove o dešavanjima koja su obeležila svet u bliskoj prošlosti i zaključili das u prethodne decenije zbližile srpsko i češko društvo u mnogim aspektima, imajući u vidu da su se oba naroda izborila za demokratiju, nezavisnost i očuvanje identiteta u godinama kada to u različitim regionima Evrope nije bio nimalo lak zadatak. Božović je naročito pohvalio fantastične dobrosusedske odnose Češke i Slovačke, rekavši da predstavljaju odličan primer svima drugima kako dva društva mogu na najlepši i najfunkcionalniji mogući način da nastave da koegzistiraju kao susedi, nakon izlaska iz nekadašnje zajedničke države. Kareš je Božovića upoznao s tim da njegova zemlja ove godine obeležava 25 godina članstva u NATO savezu, što je ove godine jedna od važnijih okolnosti kojoj ta zemlja poklanja pažnju. Božović je Karešu rekao das u članstvo u Evropskoj uniji i strateško političko i ekonomsko partnerstvo sada prioriteti Republike Srbije u međunarodnim odnosima.

Na kraju jučerašnjeg dana, Generalni konzul Republike Srbije sreo sa sa svojim italijanskim kolegom u Njujorku, Fabricijom di Mišeleom, s kojim je razgovarao o prioritetima svog mandata u Njujorku, a di Mešele mu je poručio da može da računa na njegovu podršku, kao konzula koji u Njujorku živi i radi već nekoliko godina. Generalni konzul Italije pozvao je Božovića da poseti ceremoniju “Giorno della Memoria” narednog ponedeljka, koja će biti posvećena sećanju na pripadnike jevrejskog naroda koji su bili proterani iz Italije i drugih teritorija pod italijanskom komandom u vihoru sukoba tokom Drugog svetskog rata. Ta ceremonija tradicionalno se održava svake godine ispred Generalnog konzulata Italije u Njujorku. Božović je rekao da će rado prihvatiti poziv i upoznao di Mišelea sa svojim bliskim odnosima koje gaji sa brojnim prijateljima i članovima porodice koji su poslovno i privatno vezani za Italiju.

Svim kolegama koje je posetio, Božović je uručio uručio poklone iz Republike Srbije – srpski šardone i knjigu o velikom naučniku Mihajlu Pupinu. Na kraju dana, zaključio je da sa konzulatima Portugalije, Češke i Italije može da se ostvari fantastična saradnja, jer se radi o tri države sa kojima Republika Srbija ima dobre odnose na najvišem nivou, te istakao da je veoma značajno što su svo troje kolega diplomate sa izvanrednim, dugogodišnjim iskustvom, kako u Njujorku, tako i na dužnostima širom sveta.

Generalni konzulat Republike Srbije u Njujorku                                                        

Kontakt za pitanja medija:

 

(Marija Nikolić, +1 (212) 596-4241, officecgnyc@mfa.rs)