Printer Friendly Version Генерални конзул Републике Србије у Њујорку, Владимир Божовић, у уторак у поподневним сатима био је у првој званичној посети Генералном конзулату Белгије у Њујорку @ 24 January 2024 04:48 PM

Саопштење за медије 

Божовић и Ванден Булке о пријатељству и сарадњи Републике Србије и Белгије 

Њујорк, 24. јануар 2024.

            Генерални конзул Републике Србије у Њујорку, Владимир Божовић, у уторак у поподневним сатима био је у првој званичној посети Генералном конзулату Белгије у Њујорку.

Генерални конзул Филип Ванден Булке најпре се захвалио Божовићу на посети, рекавши да оне нису честе међу колегама у Њујорку, те да му је изузетно драго због Божовићеве иницијативе да се сретну. Он је потом упознао Божовића с обимом свог рада, будући да Генерални конзулат Белгије у Њујорку, у оквиру својих надлежности, покрива чак 23 савезне државе САД. Осим тога, разговарали су и о великом броју трговинских канцеларија широм земље, које функционишу у оквиру Генералног конзулата Белгије.

Након тога, двојица генералних конзула разговарали су о Србији и њеном путу ка интеграцији у Европску унију, будући да је Белгија недавно преузела председавање ЕУ. Божовић је потврдио да је стратешки интерес Србије чланство у Европској унији, али и јачање пријатељства са САД, што је Ванден Булке поздравио, говорећи потом о позитивном искуству са америчким инвестицијама у фармацеутску област у Белгији.

Божовић је потом говорио о иницијативи за подизање споменика Николи Тесли у Њујорку, што Генерални конзул држи као један од приоритета свог мандата. Ванден Булке је сматрао да је то одлична идеја, рекавши да, иако таква иницијатива захтева време, она јесте вредна труда.

Уследило је фотографисање, а Божовић је том приликом колеги из Белгије уручио поклоне из Републике Србије – српски шардоне и књигу о Михајлу Пупину.

Двојица конзула сложила су се да не постоје проблеми у односима две земље, што отвара прилике за снажнију сарадњу конзулата у Њујорку, те обећали један другом да ће се сретати на будућим догађајима у организацији конзулата држава које представљају.

 

Генерални конзулат Републике Србије у Њујорку                                                 

Контакт за питања медија:

 

(Марија Николић, +1 (212) 596 - 4241, officecgnyc@mfa.rs)