Printer Friendly Version Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku, Vladimir Božović, u utorak u popodnevnim satima bio je u prvoj zvaničnoj poseti Generalnom konzulatu Belgije u Njujorku @ 24 January 2024 04:41 PM

Saopštenje za medije 

Božović i Vanden Bulke o prijateljstvu i saradnji Republike Srbije i Belgije  

Njujork, 24. januar 2024.

            Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku, Vladimir Božović, u utorak u popodnevnim satima bio je u prvoj zvaničnoj poseti Generalnom konzulatu Belgije u Njujorku.

Generalni konzul Filip Vanden Bulke najpre se zahvalio Božoviću na poseti, rekavši da one nisu česte među kolegama u Njujorku, te da mu je izuzetno drago zbog Božovićeve inicijative da se sretnu. On je potom upoznao Božovića s obimom svog rada, budući da Generalni konzulat Belgije u Njujorku, u okviru svojih nadležnosti, pokriva čak 23 savezne države SAD. Osim toga, razgovarali su i o velikom broju trgovinskih kancelarija širom zemlje, koje funkcionišu u okviru Generalnog konzulata Belgije.

Nakon toga, dvojica generalnih konzula razgovarali su o Srbiji i njenom putu ka integraciji u Evropsku uniju, budući da je Belgija nedavno preuzela predsedavanje EU. Božović je potvrdio da je strateški interes Srbije članstvo u Evropskoj uniji, ali i jačanje prijateljstva sa SAD, što je Vanden Bulke pozdravio, govoreći potom o pozitivnom iskustvu sa američkim investicijama u farmaceutsku oblast u Belgiji.

Božović je potom govorio o inicijativi za podizanje spomenika Nikoli Tesli u Njujorku, što Generalni konzul drži kao jedan od prioriteta svog mandata. Vanden Bulke je smatrao da je to odlična ideja, rekavši da, iako takva inicijativa zahteva vreme, ona jeste vredna truda.

Usledilo je fotografisanje, a Božović je tom prilikom kolegi iz Belgije uručio poklone iz Republike Srbije – srpski šardone i knjigu o Mihajlu Pupinu.

Dvojica konzula složila su se da ne postoje problemi u odnosima dve zemlje, što otvara prilike za snažniju saradnju konzulata u Njujorku, te obećali jedan drugom da će se sretati na budućim događajima u organizaciji konzulata država koje predstavljaju.

 

Generalni konzulat Republike Srbije u Njujorku                                                        

Kontakt za pitanja medija:

(Marija Nikolić, +1 (212) 596 - 4241, officecgnyc@mfa.rs)