Printer Friendly Version Генерални конзул Републике Србије у Њујорку, Владимир Божовић, одржао је први званичан састанак са Генералним конзулом Шведске у Њујорку, Камилом Меландер @ 23 January 2024 08:02 PM

Саопштење за медије

Први званичнан састанак Владимира Божовића и Камиле Меландер 

Њујорк, 23. јануар 2024.

            Генерални конзул Републике Србије у Њујорку, Владимир Божовић, одржао је први званичан састанак са Генералним конзулом Шведске у Њујорку, Камилом Меландер.

Сложили су се да је од велике важности то што у билатералним односима две земље не постоје проблеми који би кочили даљи развој дипломатских односа, што истовремено чини могућом и интензивнију сарадњу два конзулата у ближој будућности.

Божовић се у име Републике Србије нарочито захвалио на томе што је Шведска, већ деценијама, дом великом броју грађана Србије који су своје животе, услед различитих околности, наставили у тој пријатељској земљи. Он је затим нарочито захвалио на томе што их је Шведска прихватила раширених руку и похвалио то што је та земља у Европи препозната као један од најпозитивнијих примера прихватања страних држављана и њихове интеграције у друштво. Нарочито је похваљен и углед који у Републици Србији, због своје посвећености и залагања у српском друштву, ужива амбасадорка Шведске у Београду, Аника Бен Давид.

Након што се захвалио на томе што Шведска у многим приликама континуирано помаже оснаживање људских права осетљивих група у Републици Србији, Божовић је своју колегиницу из Шведске упознао са приоритетима свог мандата, између осталог, плановима да један од највећих научника свих времена, Никола Тесла, добије свој споменик у Њујорку, што је она оценила као фантастичну иницијативу.

Обоје су се сложили да градоначелник Њујорка, Ерик Адамс, снажно поздравља активности које два конзулата имају у плану, те да пружа своју подршку за њихову реализацију, а Меландер је Божовића упознала са најновијим трендовима у пословању бројних великих шведских компанија и њиховим позитивним искуством са градом Њујорком.

На крају састанка, Божовић и Меландер сложили су се да ће се ускоро поново срести како би детаљније разговарали о приликама за сарадњу.

 

Генерални конзулат Републике Србије у Њујорку                                                 

Контакт за питања медија:

 

(Марија Николић, +1 (212) 596-4241, officecgnyc@mfa.rs)