Printer Friendly Version Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku, Vladimir Božović, održao je prvi zvaničan sastanak sa Generalnim konzulom Švedske u Njujorku, Kamilom Melander @ 23 January 2024 07:50 PM

Saopštenje za medije

Prvi zvaničnan sastanak Vladimira Božovića i Kamile Melander 

Njujork, 23. januar 2024.

            Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku, Vladimir Božović, održao je prvi zvaničan sastanak sa Generalnim konzulom Švedske u Njujorku, Kamilom Melander.

Složili su se da je od velike važnosti to što u bilateralnim odnosima dve zemlje ne postoje problemi koji bi kočili dalji razvoj diplomatskih odnosa, što istovremeno čini mogućom i intenzivniju saradnju dva konzulata u bližoj budućnosti.

Božović se u ime Republike Srbije naročito zahvalio na tome što je Švedska, već decenijama, dom velikom broju građana Srbije koji su svoje živote, usled različitih okolnosti, nastavili u toj prijateljskoj zemlji. On je zatim naročito zahvalio na tome što ih je Švedska prihvatila raširenih ruku i pohvalio to što je ta zemlja u Evropi prepoznata kao jedan od najpozitivnijih primera prihvatanja stranih državljana i njihove integracije u društvo. Naročito je pohvaljen i ugled koji u Republici Srbiji, zbog svoje posvećenosti i zalaganja u srpskom društvu, uživa ambasadorka Švedske u Beogradu, Anika Ben David.

Nakon što se zahvalio na tome što Švedska u mnogim prilikama kontinuirano pomaže osnaživanje ljudskih prava osetljivih grupa u Republici Srbiji, Božović je svoju koleginicu iz Švedske upoznao sa prioritetima svog mandata, između ostalog, planovima da jedan od najvećih naučnika svih vremena, Nikola Tesla, dobije svoj spomenik u Njujorku, što je ona ocenila kao fantastičnu inicijativu.

Oboje su se složili da gradonačelnik Njujorka, Erik Adams, snažno pozdravlja aktivnosti koje dva konzulata imaju u planu, te da pruža svoju podršku za njihovu realizaciju, a Melander je Božovića upoznala sa najnovijim trendovima u poslovanju brojnih velikih švedskih kompanija i njihovim pozitivnim iskustvom sa gradom Njujorkom.

Na kraju sastanka, Božović i Melander složili su se da će se uskoro ponovo sresti kako bi detaljnije razgovarali o prilikama za saradnju.

 

Generalni konzulat Republike Srbije u Njujorku                                                        

Kontakt za pitanja medija:

 

(Marija Nikolić, +1 (212) 596-4241, officecgnyc@mfa.rs)