Printer Friendly Version Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku u zvaničnim posetama kolegama iz Grčke, Norveške i Danske @ 13 January 2024 02:37 AM

Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku, Vladimir Božović, danas je imao niz značajnih zvaničnih sastanaka.

Sastanci, održani odvojeno sa Božovićevim kolegama iz Grčke, Norveške i Danske u Njujorku, imali su za cilj unapređenje međusobne saradnje i jačanje bilateralnih odnosa.

Tokom sastanka sa generalnim konzulom Grčke, Dinosom Konstantinouom, Božović je naglasio koliko je snažna veza između dva balkanska naroda i zahvalio Grčkoj na podršci koju je ta zemlja upućivala Republici Srbiji i srpskom narodu tokom godina punih izazova u bliskoj prošlosti. Konstantinou se Božoviću najsrdačnije zahvalio na tom gestu, uz nadu da današnji dan označava početak još bližih veza i snažnije saradnje dva generalna konzulata u Njujorku.

Generalni konzul Božović se zatim sastao i sa Generalnim konzulom Kraljevine Norveške u Njujorku, Hajdi Olufsen. Njih dvoje su se složili da su bilateralni odnosi dveju zemalja izuzetno dobri, a Božović se zahvalio na pomoći koju Norveška pruža Srbiji kroz brojne projekte, a koja je intenzivirana u prethodnim godinama, prateći napore Republike Srbije da se u potpunosti integriše u zajednicu evropskih naroda.

Konačno, Božović se ovog popodneva sastao i sa Generalnim konzulom Danske u Njujorku, Berit Base, koja ga je upoznala sa trendovima u javnoj i kulturnoj diplomatiji te zemlje.

Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku je nakon današnjeg dana izrazio zadovoljstvo u vezi održanih sastanaka i rekao da ih smatra značajnim korakom ka daljem jačanju diplomatskih odnosa. Današnji sastanci poslužili su kao platforma za razvijanje novih veza, uspostavljanje novih partnerstava i potvrdu međusobnog razumevanja, doprinoseći ukupnom napretku bilateralnih odnosa Srbije sa Grčkom, Norveškom i Danskom.