Printer Friendly Version Саопштење Генералног конзулата Републике Србије у Њујорку поводом пожара у Теслином научном центру @ 22 November 2023 09:20 PM

Овог јутра, Генерални конзулат Републике Србије у Њујорку с осећајем  шока и туге примио је узнемирујуће вести о пожару у Теслином научном центру. Док чекамо званичне информације и резултате истраге која је у току, наша основна брига у овом тренутку је да пружимо пуну солидарност  и подршку нашим  пријатељима из Теслиног научног центра у овим тешким тренуцима.

Генерални конзул Владимир Божовић, заједно са запосленима у Генералном конзулату, у наступајућем периоду потпуно ће бити посвећен пружању сваке неопходне помоћи Теслином научном центру. Наше мисли су са свима онима који дубоко поштују и диве се непроцењивом  раду и посвећености коју запослени у Теслином  научном центру свакодневно показују у својим напорима да се очува наслеђе Николе Тесле, великог српско-америчког научника и изумитеља.

Такође, искрено се надамо брзом и потпуном опоравку ватрогасца повређеног у јутрошњем инциденту. Свакако, вест која нас је једино и могла обрадовати у оваквој ситуацији, јесте та да нико није изгубио живот у овом пожару. Ипак, свесни смо озбиљности материјалне штете, чија пуна размера тек треба да буде процењена.

Генерални конзул је одмах обавестио председника Србије и друге државне званичнике Републике Србије о овом инциденту. Уверавамо јавност да ће Република Србија бити посвећена томе да њен одговор на овај немили догађај буде у складу са озбиљношћу ситуације. Данас, али и у наредним данима, Генерални конзул ће посетити Теслин научни центар, како би лично пренео искрену подршку свима који су директно или индиректно погођени овим страшним догађајем.

У Генералном конзулату Републике Србије у Њујорку смо уверени да оно што се данас догодило неће утицати на наставак напора ка потпуној обнови последње лабораторије Николе Тесле. Уместо тога, очекујемо да ће овај догађај послужити као сила уједињења, која ће окупити добронамерне појединце и групе, а како бисмо сви заједно наставили да славимо вечно наслеђе и достигнућа Николе Тесле у годинама и деценијама које долазе.

 

Њујорк, 22. новембар 2023. године

 

ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛ

др Владимир Божовић