Printer Friendly Version Гала вечерa коју је организовао Теслин научни центар (TSCW) у Ворденклифу (Лонг Ајленд) @ 19 November 2023 02:23 PM

Генерални конзул Р. Србије у Њујорку др Владимир Божовић, заједно са амбасадором др Љиљаном Никшић, начелником Одељења за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме, Министарства Спољних послова Р. Србије, био је специјални гост Гала вечери коју је организовао Теслин научни центар (TSCW) у Ворденклифу (Лонг Ајленд), где је смештена последња Теслина лабораторија. 

Приликом овог значајног догађаја, којем је присустовало преко три стотине угледних грађана САД, генералном конзулу др Владимиру Божовићу уручено је признање за успостављање институционалне сарадње између Р. Србије и ТSCW. 

Амбасадор др Љиљана Никшић је овом приликом тиму TSCW на челу са директором Марком Алесием, као и Фондацији Елона Маска, за изузетан допринос у спасавању Теслине лабораторије, уручила специјална признања: титуле Тесла Амбасадора, које је поводом осам деценија културе сећања на великог светског научника установио министар спољних послова, Ивица Дачић. 

Генерални конзул Р. Србије у Њујорку др Владимир Божовић, заједно са амбасадором др Љиљаном Никшић, обишао је Теслину лабораторију, као и кућу на обали Атлантског океана у којој је током рада у лабораторији, боравио Никола Тесла. Такође су посетили и виноград и дестилерију где се производи висококвалитетно Тесла бело вино. 

Ова посета обухватила је и обилазак чувеног хотела Њујоркер, на Менхетну, где је Тесла провео последњу деценију свог живота, а затим и Брајант парка и чувеног Теслиног угла у срцу Њујорка.