Printer Friendly Version Америчке компаније заинтересоване за улагања у ИТ сектор у Србији @ 20 July 2021 06:01 PM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су резултат првог дана разговора са представницима америчких компанија у Њујорку најаве три или четири нове инвестиције у Србију.

Брнабић, која борави у дводневној посети САД, рекла је, након састанка са више од 50 чланова њујоршког огранка организације „Young Presidents Organizations“, да је изузетно задовољна разговорима у Њујорку, будући да су најављене инвестиције или инвестициони фондови за наша предузећа, памет и младе таленте.

Она је навела да та глобална елитна организација окупља председнике, власнике и чланове топ менаџмента изузетно успешних компанија, млађих од 45 година, напоменувши да је саговорнике упознала са резултатима које је Србија постигла и са свим што чини.

Премијерка је истакла да је наишла на веома добар пријем и да су учесници састанка најавили да ће доћи у Србију и да ће инвестиције које су планирали у друге делове света, попут Индије, преусмерити на нашу земљу.

Брнабић је указала на то да су они заинтересовани за улагања у ИТ сектор, стартап компаније, биотехнологију и биомедицину, објаснивши да те инвестиције нису класичне, већ инвестициони фондови.

Биће то новац за наше талентоване и паметне људе који имају компаније. То ће бити жив новац, важан за то да наставимо раст и развој и то је најбоље и највише што можемо да добијемо и пожелимо, рекла је председница Владе.

Према њеним речима, по повратку у Србију остаје доста посла да се све потврди и да у земљу унесемо нова средства која су нова шанса за младе.

Она је изразила задовољство због тога што су челници блокчејн компаније „Гилдед“, са којима је претходно разговарала, исказали интересовање за Србију и позицију коју има у области блокчејна – најновије технологије која обезбеђује висок ниво заштите података и гарантује трансакције без могућности злоупотребе.

У годинама које долазе, „Гилдед“ ће бити једна од највећих и најнапреднијих компанија. Ако их доведемо у Србију успећемо да се позиционирамо на светском тржишту у финансијским технологијама, трговини златом и дигиталној сфери, нагласила је премијерка.

Према њеним речима, представници компаније „Гилдед“ били су импресионирани оним шта је Србија урадила у области е-управе, али и позицијом на пољу блокчејна.

Председница Владе је навела да су они изразили интересовање за наше капацитете за чување података и Дата центар у Крагујевцу.

Ако завршимо све данас започето, они ће доћи у Србији или ће у нашој земљи чувати своје податке, рекла је Брнабић, нагласивши да би то имало огроман значај за нашу земљу.

То је заиста следећи ниво о коме не сањамо само ми, већ било која земља у Европи. Пресрећна сам што смо направили велики корак, рекла је она и изразила захвалност нашој дијаспори и организацији „Serbian Entrepreneurs“, која је помогла организацију састанака.

Оснивач компаније „Гилдед“ Ашраф Ризви изразио је задовољство састанком, нагласивши да та компанија активно тражи таленте у блокчејну и технолошким областима који могу да помогну у развоју решења за дигитализацију трговине златом, која могу пружити финансијску независност појединцима, компанијама и владама.

Ризви је навео да са Брнабић дели заједничку страст за дигитализацијом и четвртом индустријском револуцијом и нагласио да премијерка има јасну визију за изградњу дигиталне будућности Србије.

Председник њујоршког огранка „Young Presidents Organizations“ Бери Мериц нагласио је да су сви учесници састанка били заинтересовани да учествују у успешној причи коју Србија креира.

 

Председница Владе данас наставља разговоре са представницима америчких компанија, а један од најважнијих биће са челницима „Goldman Sachs“, највеће инвестиционе банке не само у САД, већ и у свету.