Printer Friendly Version Селаковић честитао Блинкену Дан независности САД @ 6 July 2021 02:49 PM

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић честитао је америчком државном секретару Ентонију Блинкену Дан независности, истичући да је унапређење свих облика сарадње са Сједињеним Америчким Државама један од спољнополитичких приоритета Републике Србије.

„Поводом Дана независности Сједињених Америчких Држава, у име Министарства спољних послова Републике Србије и у своје име, желим да Вам упутим најискреније честитке и најбоље жеље за просперитет Ваше земље и благостање америчких грађана“, поручио је Селаковић у честитки.

Министар Селаковић подсетио је да Србија и Сједињене Америчке Државе ове године обележавају 140 година од успостављања дипломатских односа, и да су наше две земље у пресудним историјским тренуцима биле савезници, руковођене вером у истину, правду и напредак.

Селаковић је истакао да се пре више од једног века српска застава вијорила над Белом кућом и да су бројни амерички грађани, у тешким данима кроз које је пролазила Србија током и после Великог рата, исказивали подршку српском народу вредну дивљења, због чега су њихова доброчинства остала у дубоком сећању наших људи.

„Користим ову прилику да упутим изразе високе захвалности Сједињеним Америчким Државама на подршци процесу европских интеграција Републике Србије, као и на чињеници да смо од стране Ваше земље препознати као економски мотор Западног Балкана“, навео је Селаковић.

Министар је, такође, изразио задовољство због тога што је у претходном периоду предузет низ конкретних корака усмерених на јачање и продубљивање наше билатералне сарадње, истакавши чињеницу да је регионална канцеларија Међународне развојне финансијске корпорације отворена у Београду, што ће допринети снажнијем економском присуству Сједињених Америчких Држава у нашој земљи, као и у региону.