Printer Friendly Version Србија посвећена наставку дијалога са Приштином @ 3 June 2021 02:46 PM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са замеником помоћника државног секретара и специјалним изаслаником америчког Стејт департмента за Западни Балкан Метјуом Палмером о стању билатералних односа, наставку дијалога Београда и Приштине, односима у региону западног Балкана, као и о економској сарадњи двеју земаља.

Састанку је присуствовао и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Републици Србији Ентони Годфри.

Брнабић је истакла да је један од спољнополитичких приоритета Србије унапређење свих области сарадње и интензивнији билатерални односи са САД.

Наш интерес је интензивирање политичког дијалога и посета на највишем нивоу и надам се да ћемо ове године имати прилике да обележимо 140-годишњицу успостављања дипломатских односа, нагласила је премијерка.

Брнабић је истакла да је дијалог са привременим институцијама у Приштини у фокусу Владе, али да је неопходно да се ствари које су раније договорене у оквиру дијалога, пре свега Заједница српских општина, спровeду у дело.

Београд је испунио све своје обавезе и очекујемо да видимо то и са друге стране, како би дијалог имао смисла. Једна од њих је и питање проналажења и идентификације несталих лица и у потпуности смо посвећени потпуном решавању тог питања, рекла је председница Владе.

Палмер је истакао да САД снажно подржавају дијалог који се води под окриљем ЕУ и улогу специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака, и похвалио окренутост Београда и председника Александра Вучића разговорима са Приштином.

Београд ће наставити да се залаже за постизање одрживог компромиса у дијалогу са Приштином, уз заштиту интереса тамошњих Срба, као и очување државних и националних интереса наше земље, истакла је премијерка.

Саговорници су разговарали и о свеукупној регионалној ситуацији и постигли сагласност о томе да су мир и стабилност на Западном Балкану од суштинске важности за политички и економски напредак целог региона.

Палмер је нагласио да је један од приоритетних интереса САД стабилност и безбедност Западног Балкана и похвалио улогу Србије у регионалним иницијативама, које ће у знатној мери подићи квалитет живота свих грађана у региону, али и додатно унапредити и оснажити регионално економско повезивање.

Такође, истакнуто је да ће фокус активности САД у Србији бити на инвестицијама у инфраструктури и улагању у обновљиве изворе енергије.

Палмер је указао и на потребу да се осигура да медијско окружење омогући да се чују различитa мишљења.