Printer Friendly Version Ђурић: Светиње на KиМ и српска и светска културна баштина @ 24 May 2021 02:35 PM

Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Држава Марко Ђурић казао је да су српски манастири и цркве на Kосову и Метохији не само српска, већ и европска и светска културна баштина, истакавши да је веома значајно што се претходних недеља и из Вашингтона могло чути да се морају поштовати пресуде везане за заштиту и враћање имовине манастира Високи Дечани.

Ђурић је за ТВ Пинк рекао да је нова америчка администрација преузела да се спроведу обавезе из Вашингтонског споразума, које се пре свега односе на заштиту манастира Дечани и имовину СПЦ на KиМ.

То што Приштина хоће да се Високи Дечани скину са листе заштићених манастира показује, сматра Ђурић, да у Приштини не постоји намера да се српске светиње заштите, већ желе и да промене идентитет српске културне баштине.

Ђурић наглашава и подсећа да је наша држава претходних година много урадила, односно да је успела да заустави чланство Приштине у Унеско, Интерполу, да доведе до повлачења 18 признања, а у Вашингтону је издејствован и мораторијум Приштини на годину дана да аплицира за чланство у тим међународним институцијама.

„Приштина се не држи Вашингтонског споразума у потпуности, али да будемо фер, за сада нису званично аплицирали. Оног момента када би почели тако нешто да чине и наставили са кампањом за признавање, Србија би реаговала на адекватан начин да осигура да буду неуспешни и да наше активности буду успешније, али ми не желимо да учествујемо у том такмичењу, већ да се поштује оно што је договорено“, казао је Ђурић.

Kада је реч о дијалогу Београда и Приштине, српски амбасадор у САД каже да је америчка нова администрација дијалог види као примарну одговорност Европске уније.

Kоментаришући отварање Kанцеларије ДФЦ у Србији, Ђурић је казао да ДФЦ није у Београд дошао случајно, већ да оствари одређене америчке интересе, као и да тај долазак представља и признање да је Београд постао економски и стратешки развојни центар региона.

Kада је реч о присуству KФОР-а на Kосову и Метохији, Ђурић каже да је у ситуацији одсуства српских безбедносних снага у јужној покрајини, присуство KФОР-а од великог значаја.

Ипак, додаје да сигурност српског народа на Kосову и Метохији гарантује највише снажна Србија, која је из годину у годину све јача, а којој је стратешки циљ број један да очува мир и стабилност.

Упитан да прокоментарише извињење чешког председника Милоша Земана за бомбардовање СР Југославије, Ђурић каже да је тај гест несумњиво резултат и посете председника Александра Вучића Чешкој Републици, али уважавање Србије.

„Дугорочно је веома значајно, јер ако се у будућности буде разговарало само оно што до сада верују на Западу, то за нас не би било повољно, али ако имате овакве гласове, онда је то нешто другачије“, навео је он.

Ђурић каже да је Србија данас добра вест у Америци и похваљује министра спољних послова Србије Николу Селаковића што је српску дипломатију трансформисао у модерну и функционалну.

„Ту не мислим само на конзуларне услуге, што се такође осавремењава, већ пре свега на политичко деловање које има за циљ лобирање за интересе Србије свуда и на свим местима“, казао је Ђурић.