Printer Friendly Version OBELEŽAVANjE 100-GODIŠNjICE SAVEZNIŠTVA SRBIJE I SAD U PRVOM SVETSKOM RATU @ 28 June 2018 02:51 PM

Ove godine se obeležava 100-godišnjica savezništva između Srbije i SAD, odnosno Proklamacije američkog predsednika Vilsona od 28. jula 1918. godine kada se u znak zahvalnosti srpskom narodu i vojsci za doprinos u Prvom svetskom ratu vijorila zastava Srbije na Beloj kući i drugim institucijama u Vašingtonu. Ovim povodom u Vašingtonu će se u periodu od 25.jula do 28.jula 2018.godine održati niz manifestacija kojima će se na svečani način obeležiti ova značajna godišnjica. Organizatori obeležavanja godišnjice su Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu, Srpska pravoslavna crkva u SAD i predstavnici srpskih organizacija i srpske zajednice u SAD.  
U okviru proslave biće održan prijem na kojem se očekuje prisustvo visokih zvaničnika Republike Srbije i SAD. Takođe, episkop istočnoamerički Irinej će održati molitvu u američkom Kongresu nakon čega će pripadnicima srpsko-američke zajednice u SAD biti omogućeno da se sretnu sa svojim predstavnicima u Kongresu. Predviđeno je održavanje simpozijuma u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu uz učešće više predavača koji će govoriti o savezništvu između američkog i srpskog naroda u toku Prvog svetskog rata, kao i doprinosu srpske vojske i srpskog naroda velikoj pobedi. Tom prilikom biće predstavljena i izložba “Tamo daleko: 1918 - 2018”. Na Karnegi institutu za nauku u Vašingtonu će se održati koncert gudačkog kvarteta Škole za muzičke talente iz Ćuprije, Srbija, i Srpskog pevačkog društva “Lira” pri srpskom pravoslavnom hramu Svetog Luke u Vašingtonu. Takođe, predviđena je svepravoslavna liturgija i pomen žrtavma rata u Pravoslavnoj katedrali Svetog Nikole u Vašingtonu. Završna manifestacija će biti gala večera koja će se održati u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu.
Generalni konzulat poziva pripadnike srpske zajednice u SAD da svojim prisustvom doprinesu obeležavanju ove značajne godišinjice.
Program manifestacija i drugi detalji se mogu naći ovde.