Printer Friendly Version ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 100-ГОДИШЊИЦЕ САВЕЗНИШТВА СРБИЈЕ И САД У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ @ 28 June 2018 02:50 PM

Ове године се обележава 100-годишњица савезништва између Србије и САД, односно Прокламације америчког председника Вилсона од 28. јула 1918. године када се у знак захвалности српском народу и војсци за допринос у Првом светском рату вијорила застава Србије на Белој кући и другим институцијама у Вашингтону. Овим поводом у Вашингтону ће се у периоду од 25.јула до 28.јула 2018.године одржати низ манифестација којима ће се на свечани начин обележити ова значајна годишњица. Организатори обележавања годишњице су Амбасада Републике Србије у Вашингтону, Српска православна црква у САД и представници српских организација и српске заједнице у САД.  
У оквиру прославе биће одржан пријем на којем се очекује присуство високих званичника Републике Србије и САД. Такође, епископ источноамерички Иринеј ће одржати молитву у америчком Конгресу након чега ће припадницима српско-америчке заједнице у САД бити омогућено да се сретну са својим представницима у Конгресу. Предвиђено је одржавање симпозијума у Националном прес клубу у Вашингтону уз учешће више предавача који ће говорити о савезништву између америчког и српског народа у току Првог светског рата, као и доприносу српске војске и српског народа великој победи. Том приликом биће представљена и изложба “Тамо далеко: 1918 - 2018”. На Карнеги институту за науку у Вашингтону ће се одржати концерт гудачког квартета Школе за музичке таленте из Ћуприје, Србија, и Српског певачког друштва “Лира” при српском православном храму Светог Луке у Вашингтону. Такође, предвиђена је свеправославна литургија и помен жртавма рата у Православној катедрали Светог Николе у Вашингтону. Завршна манифестацијa ће бити гала вечера која ће се одржати у Националном прес клубу у Вашингтону.
Генерални конзулат позива припаднике српске заједнице у САД да својим присуством допринесу обележавању ове значајне годишињице.
Програм манифестација и други детаљи се могу наћи овде.